سوالات متداول در خصوص مقاله و مجلات
۱- شرایط پیش دفاع و دفاع دانشجویان دکتری چیست؟ پاسخ
۲- شرایط مقاله قابل قبول برای کسب نمره چیست؟
الف- مقاله باید مستخرج از پایان نامه باشد و براساس فرم نمرهی مقاله، به تأیید استاد راهنما و مدیر گروه برسد(دانلود بخشنامه و فرم).
ب- مجله ای که مقاله در آن به چاپ میرسد نباید در زمان چاپ در لیست مجلات سیاه، جعلی، کم اعتبار و بی اعتبار دانشگاه آزاد، وزارت علوم و وزارت بهداشت قرار داشته باشد.
پ-مهلت ارائهی مقاله دانشجویان کارشناسی ارشد،حداکثر شش ماه پس از دفاع است که با تقاضای دانشجو و تأیید استاد راهنما و معاونت پژوهشی شش ماه دیگر قابل تمدید میباشد.
ت-آدرس دهی مقاله بر اساس بخشنامه و به صورت صحیح انجام شود و صرفا اسم دانشجو، استاد راهنما و استاد مشاور در مقاله ذکر شده باشد(مشاهده بخشنامه ) ، (نحوه آدرس دهی مقالات).
ث- حداقل مشخصات مجله را دارا باشد: ISSN، نام مجله ، شماره صفحه و شماره مجله
ج- تأکید می گردد باید اسم دانشجو به عنوان نفر اول و استاد راهنما به عنوان نویسنده ی مسول(corresponding author) نوشته شود.
چ- در مقالات مستخرج از پایان نامه یا رساله استاد راهنما (نویسنده مسئول) که خارج از دانشگاه عهده دار راهنمایی پایان نامه یا رساله دانشگاه می باشد می تواند پس از درج نام دانشگاه نام محل خدمت خود را نیز درج نماید. تاکید می گردد درج نام دانشگاه الزامی می باشد.
د- با توجه به بخشنامه ارزبابی کیفی پایان نامه ها در مورد دانشجویان کارشناسی ارشد ورودی ۹۵ به بعد ، مقالات کنفرانسی دارای نمره نمی باشد و صرفا چاپ مقاله در مجلات علمی-پژوهشی وزارتین و مجلات ISI(WOS – داراي ضريب تأثير- در ارزيابي پايان نامه لحاظ مي گردد.
۳- برای گرفتن نمرهی مقاله چه اقداماتی لازم است؟
الف-تکمیل فرم دو نمره مقاله و گرفتن امضاهای لازم(دانلود فرم).
ب- ارائهی فرم تکمیل شده به همراه اصل مقاله، پذیرش و یا گواهی شرکت در کنفرانس جهت بررسی شرایط احراز نمره و تعیین میزان نمرهی قابل کسب به ساختمان اداری- حوزه پژوهش- مراجعه کنید.
پ-ارائهی فرم تأیید شده به کارشناس پژوهش تحصیلات تکمیلی رشتهی مربوطه جهت اعمال نمره در نمرهی پایان نامه.
۴-لیست مجلات نامعتبر را از کجا تهیه کنیم؟
این لیستها به صورت مداوم به روز میگردد و نیاز است که دانشجو قبل از اقدام برای چاپ مقاله از اعتبار آن مجله اطمینان حاصل کند. این کار با بررسی ISSN مجله در لیستهای زیر امکانپذیر است.
دسترسی به مجلات نامعتبر دانشگاه آزاد اسلامی (کلیک کنید)
دسترسی به مجلات نامعتبر وزارت علوم (کلیک کنید)
دسترسی به مجلات نامعتبر وازرت بهداشت(کلیک کنید)
۵-لیست مجلات معتبر را از کجا تهیه کنیم؟
دسترسی به مجلات معتبر وزارت علوم(کلیک کنید)
دسترسی به مجلات معتبر وزارت بهداشت(کلیک کنید)
دسترسی به مجلات معتبر دانشگاه آزاد اسلامی(کلیک کنید)
برای اعتبارسنجی می توانید با پرکردن این فرم (کلیک کنید) به ساختمان اداری – حوزه پژوهش مراجعه نموده و یا از طریق سامانه تیکتینگ به کارشناس مربوطه ارسال نمایید.
آیین نامه جدید در مورد اعتبار مجلات وزارت علوم
دسترسی به مجلات معتبر علمی و پژوهشی حوزه های علمیه-خرداد۹۹
۶-مجلهی ISI چیست؟ آیا هر مجلهی ISI معتبر است؟
مجلات به ترتیب اهمیت و اعتبار چند دسته اصلی تقسیم میشوند:
الف- مجلات ISI (WOS): معتبرترین مجلات هر رشته محسوب میشوند. برای تشخیص این مجلات باید ابتدا از ISI بودن مجله اطمینان حاصل کرد. برای این کار در سایت تامسون-رویتر(کلیک کنید) باید ISSN مجله بررسی گردد. طریقه بررسی ISI بودن مجله در شکل زیر آمده است. سپس با ورود به سایت مجله و یا استفاده از لیست مجلات JCR (برای مشاهده کلیک کنید)، ضریب تأثیر مجله(IF-Impact Factor) مشخص شود. در صورتی که مجله دارای IF نباشد به معنای این است که مجله ISI(WOS) نیست.

ب- مجلات علمی-پژوهشی مورد تأیید وزارتین: این مجلات غالبا به زبان فارسی هستند و دارای مجوز انتشار از وزارت علوم و یا وزارت بهداشت میباشند. در صورتی که مجلهای ادعای علمی-پژوهشی داشته باشد باید در لیست منتشر شده وزارت علوم(کلیک کنید) و وزارت بهداشت(کلیک کنید) قابل مشاهده باشد.
پ-مجلات معتبر انگلیسی زبان داخلی یا خارجی:
در جامعه تحقیقاتی دنیا چهار مرجع معتبر بینالمللی در رشتههای گوناگون علمی و فنی برای ایندکس ژورنالها وجود دارد که عبارتاند از:
- شرکت تامسون رویترز (Thomson Reuters)
- موسسه اسکوپوس (Scopus)
- پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
- پاب مد (PubMed)
- شرکت تامسون رویترز
این شرکت چندملیتی چندین زیرمجموعه دارد که یکی از آنها پایگاه Web Of Scienceاست که به اختصار WOS گفته میشود؛ یک نمایه استناد علمی که امکان جستجوی استنادی جامع را فراهم کرده است و مقالات نمایهشده آن به ISI معروفاند. مقالات WOS دو نوع است:
- ژورنالهای JCR یا Journal Citation Reprts که ضریب تاثیر یا Impact Factor دارند.
- ژورنالهای ISI Listed که ضریب تاثیر ندارند.
ضریب تاثیر، که با علامت اختصاری IF مشخص میشود، شاخصی کمی برای رتبهبندی و ارزیابی ژورنالها در رشتههای گوناگون علمی در مقایسه با سایر ژورنالهای بینالمللی است. این شاخص نمایانگر تعداد استنادها به مقالهای چاپشده در یک مجله در طول بازه زمانی معین است. بنابراین هر چه میزان ضریب تاثیر یک مجله بیشتر باشد، آن مجله از درجه اعتبار بالاتری برخوردار است. دقت کنید که IF برای نشان دادن رتبه ژورنالها در گروه تخصصیشان به کار نمیرود و روش امتیازدهی در آن از یکهزارم تا ۳۰ متغیر است، اما رتبهبندی کیفی با Quartiles انجام میشود؛ در حقیقت Q امتیاز عملکردی هر ژورنال در Category خودش است.
گفتنی است ژورنالهای JCR به دلیل چاپ مقالات باکیفیت و مدیریت قوی در بررسی محتوای آنها ارزش و اعتبار علمی بالایی نسبت به ژورنالهای دیگر دارند.
۲-موسسه اسکوپوس (Scopus)
در میان مجلات مختلف (ISI, JCR, ISC, SCOPUS , …) مجلات (ISI(JCR با ایمپکت فاکتور یا ضریب تاثیر سنجیده می شوند و مجلات SCOPUS با شاخص Q.
Quartile یا به اختصار Q همانطور که از نامش هم بر می آید شاخصی است جهت تقسیم بندی جامعه آماری به چهار بخش (چارک) (Q1 ، Q2 ، Q3 ، Q4).
با توجه به این نکته که در محاسبه ضریب تاثیر ، رتبه و جایگاه ژورنال در گروه تخصصی اش بطور مستقیم بیان نمیشود. شاخص Quartile بدین منظور کاربرد پیدا خواهد کرد و معرف جایگاه ژورنال در حیطه تخصصی اش (Category) میباشد.
درنتیجه بهترین ژورنال ها در یک حوزه تخصصی مشخص، جزو ۲۵ درصد اول رتبه بندی (Q1) قرارخواهند گرفت، و بدین شیوه میتوان ذهنیت دقیق تری نسب به جایگاه ضریب تاثیر یک ژورنال پیدا کرد. هر دو نمایه JCR و Scopus منطبق با ضرائب اختصاص داده شده برای ژورنال ها ، دارای تقسیم بندی Quartile متعلق به خود هستند.
رتبه بندي مجلات پايگاه اسکوپوس (Scopus)
نمره Q يا Quartile Score در حقيقت براي رتبه بندي مجلات اسکوپوس به شمار مي رود. بر اساس هر طبقه يا category که مجلات در آن قرار دارند امتيازي بين Q1 تا Q4 به آنها تعلق مي گيرد. چيزي شبيه ضريب تاثير در مجلاتISI. با اين تفاوت کهIF ممکن است از يک هزارم تا ۳۰ (که معمولا مجلاتي مانند نيچر و ساينس دارند) متغير باشد ولي Quartile Scores از يک تا ۴ متغير خواهد بود. در حقيقت Quartile Scores امتياز عملکردي هرمجله در category خود به شمار مي رود. داشتن نمره بين Q1 تا Q4 حاکي از ارزش خاص آن مجله است.
Q1: نشان دهنده اين است که مجله جزء ۲۵ درصد صدر يک طبقه يا category قرار دارد.
Q2: نشان دهنده اين است که مجله از لحاظ رتبه جزء طبقه مياني يعني بين ۲۵ تا ۵۰ درصد يک category قرار دارد.
Q3: نشان دهنده اين است که مجله از لحاظ رتبه جزء طبقه ميانه به سمت پايين يعني بين ۵۰ تا ۷۵ درصد يک category قرار دارد.
Q4: نشان دهنده اين است که مجله از لحاظ رتبه جزء طبقه پايين يعني جزء ۲۵ درصد انتهايي يک category قرار دارد.
پ-مجلات ISI-Listed: مجلاتی که در سایت تامسون رویتر نمایه شدهاند ولی دارای ضریب تأثیر(IF) نیستند را شامل میشود. این مجلات غالباً مجلات زرد بوده و احتمال بیاعتبار شدن بالایي دارند. این مجلات غالبا با اخذ وجه و بدون انجام داوری علمی اقدام به چاپ مقاله مینمایند که همین موضوع نشاندهندهی اعتبار کم مجله است. توصیهی میگردد از ارسال و چاپ مقاله در این مجلات خودداری شود زیرا تجربه نشان ميدهد اغلب اين مجلات وارد ليست سياه وزارت علوم و دانشگاه آزاد ميشوند و احتمال اينکه در فاصلهي زماني پذيرش تا چاپ، مجله نامعتبر اعلام گردد وجود دارد. موسساتي که ادعاي چاپ مقاله در مجلات ISI را دارند غالبا مقاله را در مجلات ISI-Listed به چاپ ميرسانند.
ت- سایر مجلات: برخی از مجلات ممکن است ظاهر دانشگاهی و علمی داشته باشند ولی جزو این دستهبندیها قرار نگیرند. چاپ مقاله در این مجلات ارزش نمره چندانی ندارد.
شرایط کفایت دستاوردهای علمی جهت جلسه پیش دفاع و دفاع دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
تذکر مهم: دانشجو و استادان راهنما و مشاور موظفند از صحت آدرس مجله و غیر جعلی بودن آن اطمینان حاصل نمایند. در صورت احراز عدم اعتبار مجله، در هر مرحله ای فرایند دفاع و فارغ التحصیلی دانشجو متوقف خواهد شد.
۷- مقالهی علمی چیست؟
مقاله علمی معمولاً در نتیجه پژوهش منطقی، ژرف و متمرکز نظری، عملی یا مختلط، به کوشش یک یا چند نفر در یک موضوع تازه و با رویکردی جدید با جهت دستیابي به نتايجي تازه، تهيه و منتشر ميگردد و به طور کلي از بخشهاي زير تشکيل شده است: عنوان، چکيده، کلمات کليدي، مقدمه، روش تحقيق، آزمايشات و نتايج، بحث و نتيجهگيري و منابع. اين بخشها بسته به نوع پژوهش انجام شده و مجلهي مورد نظر براي چاپ مقاله متفاوت خواهد بود. نوشتن مقاله مستلزم رعایت اصولی در ابعاد مختلف محتوایی، ساختاری و نگارشی است. برای مشاهده تعریف هر بخش اینجا را کلیک کنید.
۸-برای چاپ مقاله چه اقدامی لازم است؟
برای چاپ مقاله باید مقاله براساس قالب مورد نظر مجله نگارش شده و به مجله ارسال گردد و لزوماً نیازی به استفاده از خدمات موسسات فعال در این زمینه نیست. دانشجو شخصا میتواند نسبت به ارسال و ثبت مقاله خود به مجلات معتبر رشته اقدام نماید. برای آگاهی از مجلات معتبر رشته تخصصی خود و همچنین راهنمایي بيشتر ميتوان با استاد راهنما مشورت نمود.
۹-آیا برای چاپ مقاله به مجلات باید هزینه پرداخت شود؟
لزوماً خیر. به طور کلی معتبرین مجلات هر رشته، مجلاتی هستند که بدون دریافت هزینه فرایند پذیرش، داوری و چاپ را انجام میدهند. پرداخت هزینه به مجله برای چاپ مقاله غالباً نشانگر کماعتبار بودن مجله است. نشانهی دیگر مجلات کماعتبار، فرایند داوری کوتاه و غیرعلمی است. این مجلات صرفاًٌ با طرح ایرادات نگارشی و متنی اقدام به پذیرش مقاله ميکنند.
۱۰-ارزش یابی مقالات کنفرانسی چگونه است؟
ارزیابی این مقالات براساس فرم دو نمرهی مقاله است و بین ۰/۲۵ تا ۱ نمره به ازای هر مقاله لحاظ میگردد. در صورت ارائهی بیش از یک مقاله در کنفرانس، نباید همپوشانی بیش از ۳۰ درصد وجود داشته باشد.
عنوان | تاریخ تصویب | توضیحات | لینک دانلود |
فهرست مجلات و انتشارات جعلی و نامعتبر دانشگاه آزاد اسلامی (کد ۹۸/۷۰) | ۲۳ آذر ۱۳۹۹ | – | دانلود |
معاونت آموزشی و پژوهشی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل کیش